Veletržní palác

Ve čtvrtek 11. 12. 2014 se třída MM2 vydala do Prahy. Naše cesta směřovala do Veletržního paláce. Ve vlaku se zdálo, že počasí nám bude přát, ale chladnému podzimnímu vzduchu jsme se přece jen nevyhnuli.

perex-image

Náš výlet hned na začátku zpestřilo uvíznutí ve výtahu Veletržního paláce hned po odložení tašek a kabátů do skříněk. Někteří se báli, ale šikovní pracovníci paláce to brzy opravili a my mohli začít v prohlídce krásných děl kreativních malířů.

Uvítala nás milá paní průvodkyně, která se nám snažila přiblížit tvorbu malířů. Ptala se nás na naše názory, pouštěla nám hudbu a pak si pro nás přichystala zajímavou hru, kdy každý měl svůj obraz a měl se ho ostatním snažit přiblížit. I to jsme zvládli dobře a průvodkyně nás chválila.

Seznámili jsme se s Claudem Monetem a jeho obrazem Dámy v květinách. Poté jsme se přemístili k dílu Útěk od Paula Gaugina a sledovali, jak se obrazem dají vyjádřit i záměry budoucnosti. A samozřejmě zde bylo mnoho dalšího k vidění - Paul Cézané a jeho zájem o geometrické tvary, pestré barvy na obrazu Henriho Matisse, hledání reality v obrazu Klarinet od Pabla Picassa. Ukázali jsme si obrazy různých uměleckých stylů, a když jsme si mohli prohlédnout obraz blíž a pozorněji se na něj zahledět, mohli jsme vidět linie, barvy i nálady autora. Tento výlet byl velice příjemným zpestřením našich hodin dějin výtvarné kultury a doufáme, že budeme mít příležitost poznat i další umělce.

 

Lucie Řípová MM2

Zpět