Projektový den Bedřich Smetana

Letošní kalendářní rok je ve světe klasické hudby věnován české hudbě a českým skladatelům. Je to z toho důvodu, že se 2. března před 200 lety narodil Bedřich Smetana a zároveň 12. května před 140 lety zemřel.

perex-image

I na naší škole jsme si připomněli tuto významnou osobnost období národního obrození a romantismu, který řekl, že hudba je jazykem citu.
Studenti primy, sekundy a tercie si připravili rozličné úkoly pro své spolužáky o životě a díle Bedřicha Smetany. Například bylo nutné správně vyluštit křížovku nebo osmisměrku, seřadit ve správném pořadí komiksové obrázky ze života Bedřicha Smetany, navrhnout oblečení pro dámy a pány na ples v 19. století, napsat vzpomínkový vzkazík, stejně jako Smetana složil klavírní skladbu Lístek do památníku, naučit se taneční choreografii na známou píseň z Prodané nevěsty Proč bychom se netěšili nebo vybrat vhodné kostýmy pro hlavní postavy v této opeře. Zhlédli jsme také ukázku připravenou chlapci ze sekundy z opery Libuše, poslechli jsme si pohádku o národním obrození od studentů z tercie, dozvěděli jsme se vše podstatné o stavbě Národního divadla z veršovaného rozhovoru od studentek a jednoho žáka z tercie. Celý den byl zakončen soutěžními otázkami v Kahoot! a také společenskou hrou s otázkami o BS. Herní plány pro všechny připravili žáci primy. Vítězové získali sladké či jiné drobné ceny.
Věřím, že pro všechny to byl intenzivně prožitý den, nabitý informacemi a různými aktivitami, a že se příští rok opět na nějakém projektovém dni věnovaném významné osobnosti nebo události opět setkáme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět