EKO Gymnázium na počátku roku 2006

Než jsme se nadáli, máme tu nový rok 2006. Jaký bude, klademe si všichni otázku a v duchu si říkáme, aby byl alespoň takový jako ten loňský. A když bude lepší, tak jedině dobře.

Loňský rok byl pro naši školu nesmírně významný. Jedním z klíčových momentů bylo vytčení cíle posunout kvalitu organizace a řízení výchovně vzdělávacího procesu na mezinárodně uznávaný standard. A to se podařilo získáním certifikátu ISO 9001 : 2001 jako zatím jediné střední škole ve Středočeském kraji. Je to jistě úspěch, který nelze jen tak jednoduše přejít. Nezávislí auditoři permanentně monitorují plnění závazných parametrů touto normou kvality stanovených, což vytváří soustavný tlak na vedení školy i celý pedagogický sbor. Přispívá to ke zvýšení náročnosti na všechny účastníky procesu, jehož výsledkem jsou mj. lepší znalosti a dovednosti našich studentů využitelné v dalším studiu nebo praxi. K tomu napomáhá i propracovaný zpětnovazebný sebehodnotící (autoevaluační) systém.

Na podzim proběhlo na naší škole anonymní dotazníkové šetření u žáků a rodičů žáků naší školy. Jsme rádi, že naprostá většina rodičů se pozitivně vyjadřuje ke skutečnosti, že se dítě ve škole cítí dobře, považuje komunikaci s učiteli a vedením školy za přátelskou a korektní. Je ráda, že si dítě vybralo tuto školu. Obdobně se vyjadřují i žáci. To jsou potěšitelné skutečnosti. Připomínky a náměty ze šetření vzešlé jsou naopak podnětem a inspirací pro naši další pedagogickou práci.

Vyzkoušeli jsme si v loňském roce přijímací řízení podle nového školského zákona. Je stavěno pro školy a ne pro zákazníky vzdělávacích služeb - rodiče a jejich děti. Byli jsme jednou z mála škol, která dělala přijímací zkoušky. To v systému, kdy lze podat pouze jednu přihlášku na střední školu, bylo spíše nevýhodou. Rodiče a jejich děti sázeli na jistotu a školy, které měly nedostatek studentů, najednou bez problému nabraly více tříd než plánovaly. Na celou řadu škol se ve čtyřletém studijním cyklu přijímací zkoušky nedělaly. Trošku smutné, když se tak i na výběrové školy dostanou bez problému téměř všichni, kteří se tam hlásí. To není dobrá zpráva o školství a hlavně o budoucnosti nás všech.

Jak se říká: „Hlavou zeď neprorazíš.“ A tak, co je špatnou zprávou o školství, je nutné vnímat jako dobrou zprávu pro rodiče a jejich děti. A tak by to asi mělo být. Ani my v letošním přijímacím řízení nebudeme uplatňovat písemné přijímací zkoušky a ani žádné jiné formy testování uchazečů, jako jsou např. SCIO testy. Kritériem pro přijetí bude prospěch z osmé a poloviny deváté třídy a s každým účastníkem proběhne pohovor. Nechceme také vystavovat uchazeče ještě většímu tlaku z hlediska rozhodování a eventuální nejistoty z toho pramenící.

V neposlední řadě škola úspěšně zahájila činnost Centra ekologické výchovy a vzdělávání. Aktivita centra je zaměřena především na celoživotní vzdělávání pedagogických pracovníků a managementu škol, pracovníků veřejné správy obcí a neziskového sektoru, podnikatelů a živnostníků v environmentální oblasti. Škola byla úspěšná při podání projektu v rámci podpory z prostředků Evropské unie na MŠMT ČR. Získané zdroje použije na tvorbu specifických vzdělávacích programů pro vybrané cílové skupiny a jejich bezplatné proškolení v rámci akreditovaných vzdělávacích programů. Dopadem projektu by měl být vyšší stupeň znalostí a celkového povědomí o tvorbě a ochraně životního prostředí u skupin obyvatel, které samy rozhodují o skutečnostech majících přímý či nepřímý vliv na udržitelný rozvoj místa, obce či regionu nebo vzdělávají či vychovávají k tomuto udržitelnému rozvoji naši budoucí produktivní generaci.

Na tomto místě není prostor pro podání úplného výčtu aktivit školy, které stojí za zmínění. O tom informujeme průběžně na našich webovských stránkách na jiných místech nebo ve výroční zprávě o škole. Uvedené věci by neměly zapadnout bez povšimnutí.

Přejme si do roku 2006 zdraví a pohodu pro smysluplnou práci. Štěstí a úspěch se pak jistě dostaví; vždyť přeje připraveným. A to jsem přesvědčen, že my určitě jsme.

Zdravím Vás
Zbyněk Lukavec

Zpět